Blog Image

5 varovných signálů, že váš systém HVAC selhává

V celé Evropě panují rekordní vedra. I když jste loni na jaře řešili běžné problémy se vzduchotechnikou preventivní nebo prediktivní údržbou, doporučujeme zajistit, aby váš systém vydržel intenzivní počasí. Sledování potřeb vašeho systému a znalost varovných signálů, že vaše zařízení nefunguje správně, vám pomůže vyhnout se závažným poruchám. Zde je pět nejznepokojivějších problémů, na které byste si měli dát pozor.

1. Podivné zvuky

Obvykle slyšíte, jak vaše vzduchotechnické zařízení pracuje, a můžete slyšet proudění vzduchu, ale zvuky nejsou obvykle hlasité nebo podivné. Pokud začnete slyšet podivné zvuky, je pravděpodobně něco v nepořádku:
-Pískání, chrastění, drnčení nebo skřípání: Příčinou může být uvolněná nebo poškozená mechanická součástka, například přetržený řemen nebo uvolněné šrouby.
- Syčivé nebo pískavé zvuky: Může to znamenat netěsnost potrubí, která vede k úniku vzduchu. Tento problém by byl obvykle spojen se snížením průtoku vzduchu.


2. Podivné pachy

Vaše zařízení HVAC by nemělo vydávat žádné pachy. Podivný zápach může být známkou toho, že něco není v pořádku:
-Zkažená vejce/síra: To může být známkou úniku zemního plynu. Může vést k nebezpečným následkům.
-Zápach spáleniny : Zápach elektřiny nebo spáleniny může být známkou přehřátí elektrického zařízení, které může vést k požáru.
-Zatuchlý zápach: Může být důsledkem plísně nebo nahromaděné vlhkosti ve vzduchotechnickém potrubí. Pokud jsou vzduchovody ucpané, hromadí se v nich vlhkost, která způsobuje plísně a hnilobu.


3. Nestálé teploty

Pokud váš systém HVAC nedokáže udržet přesnou teplotu, může to být známkou kolísání výkonu nebo sníženého průtoku vzduchu způsobeného různými problémy:
-Netěsnosti vzduchovodů: Netěsnosti ve vzduchovodech mohou způsobit kolísání průtoku vzduchu.
-Úniky chladiva:
-Špatná funkčnost filtru: Problémy s filtrem mohou vést k usazování nečistot nebo prachu.
-Krátký cyklus: Nadměrné zastavování a spouštění zvyšuje opotřebení kompresoru a může vést k jeho selhání.
-Přetížené zařízení: Systém HVAC nemusí být dimenzován tak, aby v extrémně horkých podmínkách poskytoval potřebnou teplotu. To by mělo za následek nízký průtok vzduchu. Pak je zapotřebí dodatečný výkon, aby byla zajištěna stálá teplota a nedošlo k poruše systému.


4. Nelze dosáhnout nastavené teploty

Pokud vaše zařízení nemůže zajistit požadovanou teplotu, mohou být důvody podobné problémům vedoucím k nestálým teplotám:
-Netěsnosti vzduchovodů: Netěsnosti ve vzduchovodech mohou způsobit kolísání průtoku vzduchu.
-Netěsnosti chladiva:
-Špatná funkčnost filtru: Problémy s filtrem mohou vést k usazování nečistot nebo prachu.
-Krátký cyklus: Nadměrné zastavování a spouštění zvyšuje opotřebení kompresoru a může vést k jeho selhání.
-Přetížené zařízení: Systém HVAC nemusí být dimenzován tak, aby v extrémně horkých podmínkách poskytoval potřebnou teplotu. To by mělo za následek nízký průtok vzduchu. Pak je zapotřebí dodatečný výkon, aby nedošlo k poruše systému.
-Nepřesný termostat: Inteligentní termostaty v komerčních budovách mohly být odprogramovány.

5. Vyšší účet za energie

: Pokud váš účet za energie stoupá rychlostí, která neodpovídá stavu počasí, pravděpodobně to znamená, že vaše zařízení HVAC nepracuje tak efektivně, jak bylo navrženo. To může být způsobeno např:
Nesprávným řízením HVAC nebo návrhem systému :
- Strana s vodou:
- Proudění vody v různých výměnících
- Chladicí zařízení / kotelna nejsou řízeny podle obsazenosti budovy.
- Špatné řazení jednotek zařízení
- Nedostatečná údržba zařízení: zfušované nebo ucpané výměníky, nedostatek chladiva v okruhu v důsledku netěsnosti...

- Vzduchová strana:
- Nedostatečná údržba výměníků AHU / střešních výměníků.
- Nesprávné řízení průtoku vzduchu
- Nesprávná distribuce vzduchu

- Strana správy budovy:
- Není zaveden systém BMS
- Neudržovaný systém BMS (ruční ovládání, denní časové plány...)
- Neaktualizovaná BMS: Nastavení BMS nebylo aktualizováno v porovnání se změnami v budově (otevřené prostory, ...).

Přetížené zařízení: Zvýšená potřeba chlazení (nebo vytápění) vyvolaná větším obsazením budovy, extrémním horkem nebo rozsáhlejším procesem. V takovém případě je zapotřebí dodatečný výkon.


Problémy se vzduchotechnikou, které byste neměli ignorovatMnoha

běžným problémům se vzduchotechnikou lze předejít, pokud je váš systém servisován podle doporučené běžné údržby výrobce. K problémům přesto může dojít. Výše uvedené problémy mohou být nebezpečné, pokud se jim nevěnuje pozornost. Mohou vést k požáru elektrického proudu, způsobit negativní zdravotní důsledky, špatnou kvalitu vzduchu a/nebo poškodit vaše zařízení.

Pokud zaznamenáte příznaky poruchy systému, zavolejte odborného technika HVAC. Tyto problémy by měly být okamžitě prošetřeny a podle potřeby opraveny, aby se obnovil normální provoz.


Partner z jednoho zdroje pro všechny vaše dočasné požadavky na HVACTrane

Technici vyškolení výrobcem mají zkušenosti s diagnostikou a opravami zařízení Trane i jiných výrobců. Společnost Trane má více než 1000 nejlépe vyškolených prodejních inženýrů a servisních techniků v oboru, kteří jsou strategicky rozmístěni v každé zemi, a proto je v nejlepší pozici pro obsluhu vašich speciálních aplikací a sezónních potřeb.

Pokud je vaše zařízení přetížené kvůli vysokým letním teplotám, společnost Trane nabízí nepřetržitou podporu při pronájmu . Díky jednomu z nejmodernějších vozových parků pronajatých zařízení v Evropě mohou služby Trane Rental Services rychle dodat požadované doplňkové chlazení, které nahradí nedostatek stávajícího chladicího výkonu. Poskytujeme rychlá, spolehlivá a nákladově efektivní řešení, která zajistí bezproblémový chod vaší instalace.

A pokud je třeba vaše zařízení odstavit kvůli opravě nebo výměně, náš tým account manažerů, inženýrů, servisních techniků a logistiků dokáže rychle zajistit nové nebo záložní zařízení, které potřebujete k obnovení efektivního provozu.

Obraťte se ještě dnes na místní obchodní zastoupení společnosti Trane a poraďte se o svých potřebách v oblasti chlazení nebo vytápění, servisu nebo nouzové podpory při pronájmu. Naše týmy vám poskytnou řešení HVAC šité na míru vašim specifickým požadavkům.

Kontaktujte nás

Spojte se se svým lokálním odborníkem společnosti Trane

Pomůžeme vám najít nejlepší řešení

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

 

×

Select Your Language

Selecting a language changes the language and content on the Trane site.

EU ANZ