Blog Image

Jak snížit náklady na energii až o 80 % pomocí volného chlazení

Pro výrobce v severní Evropě (a všude jinde, kde je v zimě chladno) je zavedení bezplatného chlazení naprosto bezpředmětné. Proč platit za chladicí výkon, když ho můžete získat zdarma prostým využitím okolního vzduchu?

Chlazení zdarma může snížit spotřebu energie a náklady až o 80 %, což firmám pomůže nejen ušetřit peníze, ale také dosáhnout skutečného pokroku v oblasti udržitelnosti. Mnoho podniků je pod extrémním tlakem, aby našly způsoby, jak snížit emise uhlíku, a volné chlazení může poskytnout účinný prostředek k dosažení i velmi přísných ekologických cílů.

Výhody volného chlazení
Volné chlazení využívá venkovní vzduch k chlazení vody používané v průmyslových procesech. To však není vše; volné chlazení lze použít také pro klimatizaci - nebo pro jakékoliv prostředí, které vyžaduje komfortní chlazení. Volné chlazení může také pomoci prodloužit životnost jiných chladicích zařízení tím, že odvádí teplo ještě předtím, než se dostane do chladicího zařízení, a snižuje tak zatížení mechanických částí .

Společnost Trane nabízí velmi široké portfolio zařízení s volným chlazením. Společnost Trane Rental Services může také poskytnout vzduchem chlazené suché chladiče, které pracují společně s chladicími jednotkami a odvádějí nežádoucí teplo ze systému. Největší zátěž pro každý chladicí systém představuje kompresor, takže zkrácení doby chodu kompresoru - i o malý kousek - může výrazně snížit celkovou spotřebu energie systému. Čím vyšší je teplota vody, tím delší je doba chodu volného chlazení a tím vyšší jsou úspory.
V létě, když jsou venkovní teploty příliš vysoké na to, aby poskytovaly volné chlazení, je suchý chladič automaticky obcházen a stávající systém chlazené vody plně přebírá jeho funkci.

Využití volného vzduchu
Okolní vzduch je zcela volným zdrojem a volné chlazení / suché chladiče mohou být výhodné i v případě, že mezi teplotami přiváděného venkovního vzduchu a zpětné vody je jen malý rozdíl. To znamená, že ve většině severoevropských zemí může být účinný nejméně šest měsíců v roce, což pomáhá dosahovat obrovských úspor nákladů a spotřeby energie. V některých situacích můžete dokonce zcela vyloučit potřebu provozovat chladicí zařízení!

Široká škála odvětví a aplikací
Volné chlazení se nyní hojně využívá v celé řadě odvětví, od kancelářských budov, nákupních center a nemocnic až po datová centra, chemické továrny a mnoho průmyslových procesů - vlastně v každé situaci, kdy teplota vody běžně přesahuje 10 °C.

I v případech, kdy volné chlazení není přímým cílem, je použití suchého chladiče často nejlepším řešením, jak se vypořádat s přebytečným teplem a regulací teploty průmyslových procesů.

Pronájem je také skvělým řešením pro mimořádné situace. Zákazník společnosti Trane v Nizozemsku byl schopen udržet výrobu v chodu během havarijních oprav jen díky rychlé reakci společnosti Trane. Společnost Trane poskytla suchý chladič a výměník tepla během pouhých 24 hodin, aby pomohla továrně odvést přebytečné teplo vznikající při výrobě. Další zákazník v Nizozemsku - elektrárna na biomasu - potřeboval krátkodobý pronájem, aby udržel výrobu v chodu, když se neuskutečnila očekávaná dodávka kotlového zařízení.

Kromě krátkodobého a nouzového pronájmu je Trane Free Cooling k dispozici prostřednictvím jedinečné formule EaaSy "Equipment-as-a-Service" společnosti Trane. Tento systém poskytuje zákazníkům řadu výhod včetně průběžné údržby a nepřetržité servisní podpory.

Přečtěte si příběh zákazníka o bezplatném chlazení pro automobilové komponenty.

Přečtěte si příběh zákazníka o odběru tepla pro výrobce skla.

Přečtěte si příběh zákazníka o volném chlazení pro společnost zabývající se recyklací plastů.

Přečtěte si příběh zákazníka o odběru tepla pro elektrárnu.


Kontaktujte nás

Spojte se se svým lokálním odborníkem společnosti Trane

Pomůžeme vám najít nejlepší řešení

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

 

×

Select Your Language

Selecting a language changes the language and content on the Trane site.

EU ANZ