Blog Image

Náklady jsou důvodem č. 1, proč jsou chladiva HFO silnou alternativou čpavku v aplikacích s mírným mrazem.

Při instalaci průmyslového chladicího zařízení v potravinářském, nápojovém nebo mlékárenském provozu je důležité zvážit, zda je tradičně používaný NH3 (čpavek) nejvhodnějším chladicím prostředkem. Společnosti, které potřebují mírně mrazivý chladicí systém, se stále častěji obracejí k chladivům HFO (hydrofluoroolefin), aby zlepšily udržitelnost, zvýšily výkon a výrazně snížily náklady.

Ideální chladivo je netoxické, nehořlavé, nevýbušné, nekorozivní, šetrné k životnímu prostředí, levné, snadno se vyrábí a zpracovává a má dobré termodynamické vlastnosti pracující při nízkých tlacích.

Chladiva HFO tato kritéria splňují - a to při nižších nákladech.

VÝROBNÍ NÁKLADY


Počáteční investice do čpavkového procesního chladicího systému může být výrazně dražší. Vyžadují delší dobu projektování, drahé potrubí z nerezové oceli, které musí odolávat korozivním vlastnostem čpavku, a speciální zařízení nutná k monitorování bezpečnosti systému.

Standardní konstrukce, výroba a komponenty umožňují výrobcům nabízet systémy na bázi HFO za nižší cenu.

NÁKLADY NA BEZPEČNOST


Bezpečnostní opatření vyžadovaná u čpavkových chladicích zařízení přinášejí dodatečné náklady. Vzhledem k toxicitě plynu bude v případě úniku nutné evakuovat budovy a někdy i okolí. Zvláštní stavební povolení ke zmírnění nebezpečí nebo dokumentace k dodržení místních předpisů mohou znamenat další finanční investice. Čpavek je těkavé chladivo, a pokud se smísí se vzduchem v rozmezí 16-25 %, může způsobit výbuch, který může způsobit značné škody.

Standardní chladicí zařízení HFO vybavené chladivem R1234ze lze snadno instalovat bez těchto bezpečnostních obav, důsledků nebo úvah.

NÁKLADY NA SERVIS, ÚDRŽBU A POHOTOVOSTNÍ PLÁNY


Se servisem a údržbou čpavkových chladicích jednotek jsou často spojeny zvýšené průběžné náklady. Toxicita čpavkového chladiva vyžaduje dodatečná opatření k zajištění jeho vhodného omezení. Čpavkové chladicí jednotky potřebují robustnější pohotovostní plán pro případ poruchy. Ceny pak pravděpodobně porostou v souladu s odbornou reakcí, která je v takových situacích nutná.

Naproti tomu plánovaná preventivní údržba chladicích jednotek na bázi HFO je z velké části rutinní a méně nákladná.
V nedávném projektu pro světový pivovar se sídlem ve Velké Británii zákazník původně plánoval nákup nového čpavkového systému chlazení. Cena čpavkového chladicího zařízení navrženého dodavatelem třetí strany byla dvojnásobná oproti řešení s HFO, které nabídla společnost Trane, s přihlédnutím k počáteční investici a nákladům na servis a údržbu po celou dobu životnosti.

CO JE TŘEBA MÍT NA PAMĚTI


Za okolností, kdy je stále upřednostňován čpavkový systém, je rozhodující vzít v úvahu:
- NH3 systémy jsou často navrhovány na základě výkonnosti komponent. Zatímco systémy HFO jsou navrhovány a testovány s tím, že celkový výkon jednotky je testován a dokumentován v rámci průmyslových tolerancí, ověřených testováním a certifikací třetí stranou.
- V mnoha případech čpavkové jednotky nenabízejí žádné možnosti testování před instalací na místě.
- Potřeba dalších bezpečnostních zařízení.

ALTERNATIVA KE KAPITÁLOVÝM INVESTICÍM


V dynamicky se měnícím světě je k dispozici i jiný přístup ke kapitálovým investicím. Trane EaaSY (Equipment-as-a-service) je náš program dlouhodobého pronájmu zařízení na bázi HFO bez nutnosti kapitálových investic. To znamená, že naši zákazníci mohou využívat nejnovější, nejúčinnější technologie chladicích zařízení a chladiva s nízkým GWP s jistotou, že veškerá plánovaná údržba a havarijní opravy jsou zahrnuty za známou cenu předplatného.

Flexibilita a přenos rizika nájemního řešení jsou nejlepším způsobem, jak vyhovět moderním požadavkům a provádět modernizace, nové instalace nebo výměny pro uspokojení potřeb chlazení a zároveň dosáhnout optimalizace peněžních toků.

ZÁVĚR


Pro výrobní průmysl není samozřejmě důležitost vysoce výkonných, energeticky účinných a udržitelných řešení procesního chlazení ničím novým. Výrobní podniky musí vyvažovat rostoucí náklady a emise energie svých chladicích zařízení a zároveň udržovat kvalitu výrobků a efektivitu procesů. To je obzvláště důležité pro procesy, jako například v potravinářských a mlékárenských závodech, pivovarech a dalších nápojových odvětvích, kde výrobci musí splňovat mnoho norem a předpisů souvisejících s kvalitou a bezpečností konečných produktů.

HFO představují bezpečnou netoxickou, při 30 °C nehořlavou, nevýbušnou a nekorozivní alternativu čpavku. Díky nulovému potenciálu poškozování ozonové vrstvy (ODP - Ozone Depletion Potential) a téměř nulovému potenciálu globálního oteplování (GWP - Global Warming Potential) představují HFO nejlepší vyváženou volbu z hlediska všech ekonomických aspektů, dopadu na životní prostředí a bezpečnostních rizik.

Chladiva HFO mohou podstatně snížit celkové náklady životního cyklu vaší investice a jsou ideální pro téměř všechny aplikace - představují dokonalou chladicí alternativu čpavku.


Viz Udržitelné nízkoteplotní systémy HVAC

Další informace o chladivu R1234ze

Kontaktujte nás

Spojte se se svým lokálním odborníkem společnosti Trane

Pomůžeme vám najít nejlepší řešení

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

 

×

Select Your Language

Selecting a language changes the language and content on the Trane site.

EU ANZ