Blog Image

Údržba je dôvodom č. 3, prečo sú chladivá HFO silnou alternatívou amoniaku v aplikáciách s miernym mrazom

Pri inštalácii priemyselného chladiaceho zariadenia v potravinárskom, nápojovom alebo mliekarenskom prostredí je dôležité zvážiť, či je tradične používaný NH3 (amoniak) najvhodnejším chladiacim prostriedkom. Spoločnosti, ktoré potrebujú chladiaci systém s miernym zmrazovaním, sa čoraz viac obracajú na chladivá HFO (hydrofluóroolefín), aby zlepšili udržateľnosť, zvýšili výkon a výrazne znížili náklady.

Údržba môže byť jedným z rozhodujúcich faktorov. Pravidelná údržba bude vždy potrebná pri všetkých procesných chladiacich systémoch. Niektoré systémy sa však udržiavajú ľahšie ako iné.

Tak ako pri údržbe všetkých chladiacich systémov, aj tu platí, že bežnú údržbu vykoná kvalifikovaný technik podľa odporúčaní výrobcu. Obhliadka bude zahŕňať dôkladnú kontrolu nasledujúcich bodov: nastavené body, chladiace potrubia a izolácia, hladina chladiva, stav chodu kompresora.


ÚDRŽBA ČPAVKOVÝCH SYSTÉMOV


Vzhľadom na toxické vlastnosti amoniaku sa pri manipulácii alebo vykonávaní údržby musia dodržiavať veľmi intenzívne bezpečnostné opatrenia. Manažéri a technici zariadení musia predvídať a riadiť zvýšené riziká pre ľudí a okolie.

Medzi mimoriadne opatrenia na zabránenie úniku, zaistenie bezpečnosti zamestnancov a zmiernenie rizika patria:


- dýchacie prístroje
- osobné ochranné prostriedky s kombinézou po celej dĺžke a rukavicami na amoniak
- Chemické obleky
- Detektor na monitorovanie hladiny amoniaku
- Detektory chladiva
- Núdzové diaľkové vypnutie
- Výstražné značenie týkajúce sa amoniaku
- Špeciálny kryt alebo vyhradená miestnosť pre chladiaci prístroj s vetraním

Ďalšie postupy zahŕňajú:


- Vyššia frekvencia údržby. Čpavkové chladiace zariadenia sa musia kontrolovať týždenne alebo mesačne. Chladiče HFO si vyžadujú polročné alebo ročné kontroly.
- prísnejšie ročné kontroly a nezávislé úplné kontroly
- Dve osoby prítomné pri otváraní systému kvôli dodržiavaniu bezpečnosti
- Skúsený personál, špeciálne vyškolený pre čpavok, ktorý vykonáva akúkoľvek údržbu a kontroly


PRÍSTUP SPOLOČNOSTI TRANE K ÚDRŽBE SYSTÉMOV HFO


Údržba systému s R1234ze sa môže vykonávať s obmedzenými rizikami. Spoločnosť Trane má vo vašom okolí vyškolených technikov, ktorí vykonávajú servis všetkých systémov HFO Trane a zariadení na chladenie procesov iných značiek. Naša rozsiahla servisná sieť je k dispozícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni a zasiahne vždy, keď je to potrebné. Vďaka nepretržitému vzdelávaniu a vzdialenej podpore majú technici spoločnosti Trane know-how na to, aby váš systém rýchlo sprevádzkovali.

V prípade potreby má spoločnosť Trane k dispozícii aj dočasný prenájom zariadení, aby ste mohli svoj proces chladiť efektívne až do opravy systému. K dispozícii sú aj náhradné diely a príslušenstvo Trane, aby ste si mohli opravy vykonať sami.


ZÁVER


Výrobné spoločnosti potrebujú vysoko výkonné, energeticky účinné a udržateľné riešenia chladenia procesov. Správny výber chladiaceho zariadenia je obzvlášť dôležitý v potravinárskych a mliekarenských závodoch, pivovaroch a iných nápojových odvetviach, kde výrobcovia musia spĺňať mnohé kvalitatívne a bezpečnostné normy.

Na zaistenie bezpečnosti, účinnosti a spoľahlivosti chladiacich zariadení by sa mal vykonávať servis a údržba všetkých typov chladiacich zariadení podľa odporúčaní výrobcu. Hoci servis, údržba a starostlivosť o systém sú dôležité pri všetkých chladiacich zariadeniach, HFO jednotky ponúkajú menšie riziká pre ľudské zdravie so zjednodušenou a menej nákladnou údržbou.

Jednotky HFO ponúkajú bezpečnú netoxickú, pri 30 °C nehorľavú, nevýbušnú a nekorozívnu alternatívu k vysoko toxickému čpavku. Vďaka nulovému potenciálu poškodzovania ozónovej vrstvy (ODP) a takmer nulovému potenciálu globálneho otepľovania (GWP) poskytujú HFO, ako napríklad R1234ze, najlepšiu vyváženú voľbu zo všetkých bezpečnostných, environmentálnych a ekonomických hľadísk.


Pozrite si Udržateľné nízkoteplotné systémy HVAC

Ďalšie informácie o chladive R1234ze


Kontaktujte nás

Spojte sa s miestnym odborníkom spoločnosti Trane

Pomôžeme vám nájsť potrebné riešenie

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

 

×

Select Your Language

Selecting a language changes the language and content on the Trane site.

EU ANZ