Blog Image

Stopa je sedmým důvodem, proč jsou chladiva HFO silnou alternativou čpavku v aplikacích s mírným mrazem.

Při instalaci průmyslového chladicího zařízení v potravinářském, nápojovém nebo mlékárenském provozu je důležité zvážit, zda je tradičně používaný NH3 (čpavek) nejvhodnějším chladicím prostředkem. Společnosti, které potřebují mírně mrazivý chladicí systém, se stále častěji obracejí k chladivům HFO (hydrofluoroolefin), aby zlepšily udržitelnost, zvýšily výkon a výrazně snížily náklady.

Ideální chladivo je netoxické, nehořlavé, nevýbušné, nekorozivní, šetrné k životnímu prostředí, levné, snadno se vyrábí a zpracovává a má dobré termodynamické vlastnosti pracující při nízkých tlacích.
Chladiva HFO tato kritéria splňují. Hnacím faktorem při rozhodování se stala také minimální stopa. Ideální řešení musí být kompaktní, samostatné a snadno přístupné pro provádění servisu a údržby.

KOMPAKTNÍ KONSTRUKCE


HFO mají nulový ODP (potenciál poškozování ozonové vrstvy) a téměř nulový GWP (potenciál globálního oteplování). Systémy HFO nepotřebují meziproduktové výměníky tepla k izolaci toxického čpavku. Použití mědi a chytrá optimalizace všech komponent jako základu standardního výrobku pomáhá vytvořit kompaktní, ale dobře provozuschopný chladicí systém. Kompaktní konstrukce chladicích jednotek HFO, snadná instalace a snížené požadavky na údržbu z nich činí flexibilní, udržitelnou a úspornou variantu ve srovnání se čpavkem.

TOVÁRNÍ PROSTOR JE PRVOTŘÍDNÍ NEMOVITOST


Množství chladicích zařízení se čpavkem by mělo být v pracovních prostorách omezeno na minimum. Bezpečnost a riziko čpavku pro lidské zdraví vyvolávají důležité otázky ohledně místa instalace čpavkového chladicího zařízení.
Nemovitosti v továrních halách jsou drahé, a přestože chladicí zařízení může být instalováno externě v závislosti na velikosti a požadavcích na chlazení (například volné chlazení předpokládá externí chladicí zařízení), je výhodné mít chladicí zařízení v blízkosti potravinářské nebo nápojové aplikace, kterou chladí, v neposlední řadě kvůli pozorování a snadnému použití.

ÚVAHY O INSTALACI ČPAVKOVÝCH CHLADICÍCH JEDNOTEK


Při instalaci čpavkového chladicího zařízení v interiéru je třeba zajistit jeho umístění buď v samostatné budově, nebo alespoň mimo místa, kde pracuje personál. Měla by být přijata opatření pro případ, že by došlo k úniku čpavkového chladicího zařízení a šíření plynu v různých částech budovy. Rizika lze zmírnit pomocí samozavíracích dveří a zajištěním odpovídajícího utěsnění provozní místnosti.

Přístup k čpavkovému chladicímu zařízení a všem jeho součástem pro testování i plánovanou preventivní údržbu a havarijní opravy je velmi důležitý. I když je chladicí zařízení na čpavek umístěno venku a případný únik je odvětráván do ovzduší, je třeba mezi chladicím zařízením a nádobou, nádrží nebo stáčecí linkou, kterou chladí, zřídit speciální potrubí a infrastrukturu. To může být problematické, pokud je problémem omezený prostor.

V PRAXI


V nedávném projektu se britská mlékárna rozhodla pro 1200kW HFO chladicí jednotku namísto původního čpavkového chladicího řešení. Jedním z důležitých faktorů byla úspora co největšího prostoru v jejich zařízení. Dodaný nákladově efektivní chladicí systém HFO také představoval lepší plochu než čpavková alternativa, kterou zkoumali. Čpavkový systém by vyžadoval drahé potrubí z nerezové oceli, které by odolávalo jeho korozivním vlastnostem, náročnější údržbu a další zařízení pro monitorování bezpečnosti systému, což by monopolizovalo prostor v provozovně, se kterým měli jiné plány.

V SHRNUTÍ


Zatímco čpavek poskytoval nákladově efektivní chladicí médium po více než 150 let v chladicích zařízeních pro F&B průmysl, chladiva HFO nyní nabízejí nejlepší vyváženou možnost pro všechny požadavky na procesní chlazení. Chladiva jako R1234ze jsou šetrná k životnímu prostředí a netoxická, mají nulový ODP a GWP nižší než 1. Umožňují snadnou údržbu s omezeným rizikem - a menší stopu.

Viz Udržitelné nízkoteplotní systémy HVAC

Další informace o chladivu R1234ze

Kontaktujte nás

Spojte se se svým lokálním odborníkem společnosti Trane

Pomůžeme vám najít nejlepší řešení

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

 

×

Select Your Language

Selecting a language changes the language and content on the Trane site.

EU ANZ